© Rootsville.eu

Catherine Russell & Sean Mason (US)
tiltle: My Ideal
music: Jazz
release date: august 23, 2024
label: DOT Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Catherine Russell

© Rootsville 2024


Sinds haar debuut soloalbum in 2006 heeft Catherine Russell het publiek geboeid met haar rijke, soulvolle stem en uitzonderlijke interpretatieve vaardigheden. Haar acht eerdere soloalbums kregen lovende kritieken, waarbij Send For Me (2022) haar eerste samenwerking met Sean Mason markeerde. 'My Ideal' tilt hun samenwerking naar nieuwe hoogten, met een complete set stem-en-pianoduetten die teruggrijpen op klassieke jazztradities. Sean Mason, een opmerkelijk talent, 25 jaar oud op het moment van deze opname, complementeert Russells vocale kunstenaarschap met zijn verfijnde en genuanceerde pianospel. Ondanks zijn jeugd stelt Masons diepgaande kennis van de geschiedenis en technieken van de jazz hem in staat de uitvoeringen van Russell op briljante wijze te ondersteunen en te verbeteren.

Catherine Russell en Sean Mason delen een diepgaande band die hun indrukwekkende individuele talenten overstijgt. Beide meesters van de jazz, hun repertoire omvat het uitgestrekte landschap van Afrikaans-Amerikaanse en Amerikaanse populaire muziek, van blues en R&B tot het Great American Songbook, Broadway, Hollywood en Tin Pan Alley. Deze samenwerking vertegenwoordigt een unieke samenkomst van ervaring en jeugdige virtuositeit, en biedt een fris maar tijdloos geluid.
"Zingen met de geweldige pianist Sean Mason geeft je de vrijheid om plezier te hebben en in het moment te zijn. We begrijpen elkaar", zegt Catherine Russell. Deze synergie is voelbaar in My Ideal, waar het duo moeiteloos hun talenten combineert om een ​​meeslepende muzikale ervaring te creëren. My Ideal vertelt de geschiedenis van de jazzkunstvorm, vanaf het vroege begin van de muziek met hommages aan James P. Johnson en Fats Waller, tot de samenvloeiing van jazz en populaire muziek met eerbetoon aan Ray Charles en Frank Sinatra. Het bedreven duo doordrenkt elk stuk met genuanceerde authenticiteit, oprechtheid en originaliteit.

Het openingsnummer van het album, "Porter's Love Song", is een geestig en charmant stuk geschreven door Andy Razaf en James P. Johnson voor een muzikale revue ter ere van Afro-Amerikaanse prestaties. Mason demonstreert zijn gevoelvolle pasvaardigheid en ondersteunt Russells kenmerkende warme en declaratieve melodische refreinen. ‘You Stayed Away Too Long’ is een levendige en ritmisch scherpe interpretatie van een Fats Waller-klassieker.

"I Don't Need No Doctor" en "Ain't That Love" zijn een eerbetoon aan Ray Charles, waarbij blues- en gospelinvloeden worden gecombineerd met een moderne harmonische gevoeligheid. "Grind My Coffee" is een speelse variant op een klassieke bluesdubbelzinnigheid, oorspronkelijk begeleid door de legendarische Fats Waller. Met een knipoog naar de grote Earl ‘Fatha’ Hines en Nat King Cole, bevat ‘You Can Depend On Me’ een ingewikkelde verschuiving van een dubbel tresillo-ritme naar een pasgevoel en weer terug. ‘On the Sentimental Side’ biedt een melancholische vertolking van een nummer geschreven voor Bing Crosby, waarin Russells emotionele diepgang wordt benadrukt. "The Best Things Happen While You're Dancing" is een klassieker van Irving Berlin, hier opnieuw vormgegeven als een sierlijke stem-en-pianodans.

"South To A Warmer Place" - Een genuanceerde uitvoering van een nummer dat populair werd gemaakt door Frank Sinatra, waarin Russells stealth-humor wordt getoond. Mason levert een bedwelmend emotionele solo die teruggaat naar de tedere melodie. Op ‘Waitin’ For The Train To Come In’ rijdt de trein het station uit met pittige overpeinzingen van Mason. De pakkende zang van Russell zorgt ervoor dat de luisteraar aan elke laatste tekst blijft hangen, waardoor een toon van verlangen ontstaat. Deze Peggy Lee klassieker sluit mijn ideaal af met een gezonde dosis blues.

My Ideal staat naast legendarische stem-en-piano duetalbums zoals Ella Fitzgerald's Ella Sings Gershwin met Ellis Larkins, Tony Bennett's samenwerkingen met Bill Evans en Nina Simone's Nina Simone and Piano. Dit nieuwe album put uit deze eerbiedwaardige traditie terwijl het zijn eigen weg baant en de unieke synergie en collectieve genialiteit van Russell en Mason laat zien.

tracks:

  1. A Porter’s Love Song (4:58)
  2. I Don’t Need No Doctor (3:02)
  3. My Ideal (4:40)
  4. You Stayed Away Too Long (3:18)
  5. On The Sentimental Side (3:12)
  6. Ain’t That Love (4:26)
  7. The Best Things Happen While You’re Dancing (3:16)
  8. Ain’t Got Nobody to Grind My Coffee (3:38)
  9. You Can Depend On Me (3:14)
  10. South To A Warmer Place (5:44)
  11. Waitin’ For The Train To Come In (3:49)